2016. július 08. 10:20 - KissJanika

Termény betakarítás most, aratás régen.

Gazdálkodás a falu határában.

A júliusi forróság megérlelte az első gabonaféléket, amelyekkel elkezdődhet a betakarítás. Falunk határában gazdálkodó családi vállalkozás munkáját örökítettem meg pár képpel. A 9 hektáron művelt földben árpát vetettek, de a fagykár miatt nem számítottak jó termésre. Az időjárás mindig is a legfontosabb befolyásoló tényező a mezőgazdaságban.

aratas9.JPG

Régen talán mégfontosabb volt az időjárás, mint a mostani, gépiesített világban. Az aratás 60-70 évvel ezelőtt nagy összefogást igényelt, és kézi erővel történt a munkálatok majdnem teljes egésze. A betakarítás idején használt eszközöket megáldatták, a munka megkezdése előtt kinn a földön imádkoztak a bőséges termésért. Általában a családok, rokonok összefogtak, és egymásnak segítve takarították be az éppen aktuális gabonát. Férfiak arattak, a nők kévét kötöttek.aratas.jpg

Azután ezeket a kévéket lovaskocsin behordták az adott gazda házához, ahol a falu cséplőgépén kiverették a szemet. Mindenkinek meg volt a feladata, ki adagolt ki elszedett. A kihulló szalmát kazalba rakták.

anno00161_preview.jpg

Nagyon erősen poros munka volt, de aki kibírta vakaródzás nélkül, az egy idő után már nem is érezte a por csípő hatását.

anno00140_preview.jpg

A cséplőgépet egy fő kezelte folyamatosan, és ő irányította az éppen aktuális családtagokat, hogy mit és hogyan kell csinálni. Az évek során kialakult mindenhol, hogy kinek mi a szerepe az aratásban.

anno00151_preview.jpg

Gyerekek bizonyára élvezték a cséplőgép megmászását, ugyanakkor kemény munka folyt részükről is.

anno00152_preview.jpg

Amikor egy család földjén végeztek, behordták a gabonát, és kicsépelték. A szalmát kazlakba hordták.

anno00111_preview.jpg

Kemény és fárasztó munka volt ez. Napokig eltartott egypár hektár levágása, cséplése, kazlazása. Sok ember munkáját igényelte, de ugyanakkor közösségépítő szerepe is volt. Aratás jó kedvben zajlott. Aratás végeztével pedig mulattak megünnepelték a bőséges termést, sikeres betakarítást.

aratas29.JPG

Manapság, teljesen gépesített a termény betakarítás. Hatékonyabb, gyorsabb, és kevesebb ember munkáját veszi igényben. Régen minden család gazdálkodott, korunkban viszont csak pár gazda műveli azokat a földeket amelyen egykoron elődeink izzasztó munkával gazdálkodtak.

aratas15.JPG

Modern arató-cséplő gép Várkesző földjein.

aratas18.JPG

A széles vágóasztal 5-6 ember munkáját pótolja.

aratas21.JPG

Nagyon gyorsan végig ér a dübörgő aratógép.

aratas22.JPG

A zárt légkondicionált  fülke kényelmesebbé teszi a munkavégzést.

aratas7.JPG

Porfelhő a frissen vágott tarlón.

aratas30.JPG

A szalmát apróra zúzzák, majd szántáskor visszakerül tápanyagként a földbe.

aratas_24.JPG

Néhány forduló után a kombájn kiüríti a magtartályát.

aratas26.JPG

Motor teljes fordulaton, a cső teljes átmérőn pár perc leforgása alatt a pótkocsira ömleszti a frissen levágott árpát.

aratas6.JPG

aratas23.JPG

aratas16.JPG

 

aratas14.JPG

 

aratas5.JPG

aratas19.JPG

aratas_3.JPG

aratas20.JPG

Képes mérni szemveszteséget, nedvességtartalmat, gps segít a táblatartásban.

aratas10.JPG

Természetesen minden kornak meg van a maga szépsége. Az, hogy melyik kor nehezebb, döntse el mindenki. Egy gép a 9 hektárt durván 2-3 óra alatt kényelmesen levágta. Jöhet a következő munkafolyamat. A régi képekért köszönet a varkeszo.hu oldalnak. Önnek van aratással kapcsolatos története? Írja meg kommentben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkeszo.blog.hu/api/trackback/id/tr78874048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása