2018. augusztus 23. 10:15 - KissJanika

Tűzoltók a Rába partján

Szanyi önkéntesek gyermekgyakorlata

A Rába part már annyi érdekes és hasznos dolognak adott helyet az idők során, hogy szinte természetes a helyszínválasztás. Amint azt korábban már írtam, volt itt árvízvédelmi gyakorlat, autós találkozó, vagy családi-baráti összejövetel. Múlt hét végén viszont a Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülete hirdette meg gyermekek számára a kerékpártúrával egybekötött gyakorlatot, és ismerkedést a tűzoltáshoz szükséges eszközökkel. Valamint kipróbálhatták milyen egy feladat, a tűzoltó versenyen.

dsc07898.JPG

Nagyon jó volt látni a csillogó szemű lányokat, és fiúkat, akik kellő érdeklődéssel és bátorsággal állták a rájuk szabott feladatokat. Bizony. Lányok is, hisz a Szanyi ÖTE csapatában a felnőttek között nők is szerepelnek versenyen, és jó eredményeket is érnek el. Így tehát természetes, hogy az utánpótlás nevelésben is legyenek lányok.

dsc07906.JPG

A gyerekek kipróbálhatták a tűzoltóautó gyors-beavatkozó fecskendőjét, aminek maximális teljesítménye 40 bár és szivattyúja akár 1200 liter/perc teljesítményre is képes. Viszont ennek a nyomásnak a megtartására már két felnőtt férfi ereje is kellhet, így a gyerekek 3-5 bár nyomáson élvezhették a melegben a kellemes víz hatását.


dsc07911.JPG

   >>>>>>>>>>>>> VIDEÓ ITT! <<<<<<<<<<<<<<<<

 

A gyakorlatot Szabó Balázs, az egyesület parancsnoka tartotta. Őt kértem, mutassa be nekünk a Szanyi ÖTE tevékenységét.

 dsc07986.JPG

Mi a feladata egy parancsnoknak az egyesület életében?

A parancsnok feladata gyakorlatilag csak a szakmai tevékenységre összpontosul. Ez azt jelenti, hogy a tűzesetek és műszaki mentésekhez a személyi, tárgyi és anyagi feltételeket kell biztosítani. Oktatások, képzések, gyakorlatok szervezése, ami minden hónap utolsó szombatján kerül megrendezésre. Részvétel az éves öte versenyeken és vizes gyakorlatokon. A meglévő tűzoltó technika és felszerelések felülvizsgálata, annak nyilvántartása. A fiatalok beintegrálása, kiképzése részükre foglalkozások tartása. Gyakorlatilag a szakmai vonalat fogja össze és a vonulós tagok „elöljárója” a szervezeti hierarchiában.

A Szanyi önkéntesek milyen eszközökkel rendelkeznek?

Steyr 4000 gépjárműfecskendő, a mai kornak megfelelő új felszerelésekkel. Pályázati úton az elmúlt 5 évben hozzájutott az egyesület több, mint 5 millió forint értékű tűzoltó szakfelszerelésekhez és védőeszközökhöz a Katasztrófavédelemnek köszönhetően. Egy komplett raj, 6 fő teljesen fel van szerelve. A feszítő-vágó berendezésen kívül rendelkezünk minden eszközzel. Egyesületünknek 2 éve vásárolt egy nagyobb értékű kismotorfecskendőt a helyi Interfa Bútoripari Kft. Most nyertünk pályázaton egy Lada Niva személygépkocsit is, ami a kiérkezési időt fogja lerövidíteni, illetve mezőgazdasági területekre a bejutást-felderítést biztosítja majd.

Milyen a kapcsolat a hivatásos tűzoltókkal?

Együttműködési megállapodást kötöttünk a Katasztrófavédelemmel. Egyesületünk 1-es kategóriás közreműködő ÖTE. Ez azt jelenti, hogy meg kell felelni az elvárásoknak, a jogszabályoknak a kapott pályázati eszközökért cserébe. Negyedévente ellenőriz minket a területileg illetékes hivatásos tűzoltó parancsnokság. A jó kapcsolat valójában a káresetekkor alakul ki, amikor a tűzoltók egymásra vannak utalva. Ilyen több alkalommal volt az elmúlt időszakban: Szili gabonatűz, Szanyi melléképület tüzek,  Sobri lakástűz, vagy a Rábaszentandrási tűz, amely két családi házat is veszélyeztetett. Ezeknél a káreseteknél a hivatásos tűzoltóknak hatalmas segítség a jelenlétünk.

 

A gyerekeket és a fiatalokat mennyire érdekli a tűzoltók munkája?

A fiatalokkal az idei évtől kezdtünk el foglalkozni. Voltak korábbi években is próbálkozások, pl bementünk az iskolába toborozni, illetve tavaly 30 év után Szanyban rendeztünk öte versenyt, és kezdett valami elindulni a faluban. Köszönhető ez főleg női csapatunknak, hogy a fiatalok mellé álltak, szerveztek nekik foglalkozásokat. Most jelenleg 20 fő 10-14 év közötti ifjúsági tagunk van, akiket a jövő évi versenyre készítünk fel. A női csapatunk 8 fő, és van még egyesületünkben 3 új fiatalember is. A következő években célunk a 18 évet betöltött fiatalok – akár nők is- beiskolázása 40 órás alap tanfolyamra.

Tervezitek-e a komolyabb versenyekre való felkészítést a gyerekeknek?

Öte Versenyek: tavaly női csapatunk alakult meg és 4. lett a 7-ből úgy, hogy semmi gyakorlatuk nem volt. Az idei versenyen is hasonlóan szerepeltek. Férfi csapatunk senior kategóriában első lett. Volt 2016 ban egy hivatásosokkal közösen szervezett gyakorlat az Interfában. Volt minden évben vizes gyakorlat, illetve egyesületünk több alkalommal részt vett már a Szilban megrendezett tűzoltó versenyen, amelyen gépjármű fecskendővel rendelkező egyesületek mérik össze szakmai tudásukat.

Ki lehet tagja az egyesületnek, és milyen feltételeket kell teljesíteni?

Tag bárki lehet, vonulni csak 40 órás alap tanfolyammal lehet.

Végezetül egy év távlatában hányszor kell valamilyen káresethez vonulnia az ÖTE tagjainak, és milyen módon történik egy-egy bevetés?

Évente 10-17 esethez kell vonulni. Sobor-Rábasebes-Vág-Rábasznetandrás, vagy akár Egyed- Rábacsanak-Szil településekre is. Ha a csornai hivatásos tűzoltók esetnél vannak, akkor a környék védtelen, a legközelebbi tűzoltóság Pápán van. Így minket riasztanak. Előfordult már, hogy Veszprém megye velünk szomszédos falvaiban kellett beavatkoznunk. A távolság amúgy is nagy. Pápa 22 km Csorna 19 km. Az esetek 90% -ban első kiérkezők vagyunk. Van egy riasztási sms értesítő rendszer, amelyben 5 fő kap üzenetet. Illetve ezen kívül a megyei műveletirányítás hív fel telefonon, hogy tudunk-e vonulni. Eddig minden egyes esethez tudtunk vonulni.

Köszönöm szépen a válaszokat, és további eredményes munkavégzést kívánok az egyesület számára!

 

Várkesző község önkormányzata természetesen minden segítséget megadott, és biztosította a helyszínt az egyesület számára. Végig követtem a napot a srácokkal, és nagyon jó volt látni a lelkesedést a lányok és fiúk szemében! Kellemes érzéssel tölt el az is, hogy vannak még önzetlen emberek, akik szabadidejüket   feláldozva tevékenykednek akár egy ilyen, gyermekeknek szervezett napon, vagy épp ha élesben kell helytállni, egy-egy kárhelyen. Legyen az árvíz, hóhelyzet, lakástűz vagy baleset. Ezért fontos az önkéntes szervezetek, jelen esetben a Szanyi önkéntes tűzoltók munkája! Megérdemelnek mindenféle támogatást, hisz sosem lehet tudni mikor lesz rájuk szükség!

                        >>>>>Összes kép itt!<<<<<

Szólj hozzá!
2017. szeptember 14. 15:58 - KissJanika

Madártávlatban a Rába partján

Séta az emlékekkel

A következő videót Meizer Gábor készítette, aki maga is itt nőtt fel a Rába partján, és sokat járt a csárda környékén. A videót nézve, sok szép emlék-kép villan fel az emberben. Ahogy a vasútállomáson gyerekként izgatottan vártuk a "piroskát", hogy először felülhessünk rá, vagy a csárdánál a nyári táborokban eltöltött idők, amikor fagyiért, és üdítőért jártunk be. A várnál számháborút játszottunk. De az augusztus 20-i rendezvényeken is népes tábor volt az, aki a csárdában megfordult. Idősebb korunkban már az éjszakai látogatók között voltunk, és szinte látom ahogy a Pagonyi testvérek, várják a disco vendégeit a lépcső tetején. De a Rock fesztiválok kitűnő zenekarai is itt vannak előttem ahogy a villogó fényekben a húrok közé csapnak.   

Ahogy a videó betekintést nyújt a csárda udvarára, szomorú a látvány. Elhagyatott, szebb időket megért, sok szerelem kibontakozását elindító esti mulatságok helyszíne. Többször írtunk már róla, hogy meg kell menteni, ezt a sokak által kedvelt, és emlékektől fűtött csodálatos Rába-parti csárdát. Úgy néz ki, valami elindult, sokan érdeklődnek a hely után. Remélem, legközelebbi posztomban már a megmentés részleteiről írhatok! Addig is, dőljünk hátra, és nézzük meg ezt a kis kellemes videót! Hozzászólásban várom a saját emlékek leírását. 

 

 

Szólj hozzá!
2017. augusztus 14. 11:01 - KissJanika

Hídlezárás a Rábán

Vági híd lezárása

A mai nappal, (2017.08.14) reggel 8:00 órától lezárják a Kemenesszentpéter és Vág közti országos közúton lévő Rába hidat. A lezárás időtartama három hét. (2017.09.03.) A hídon már halaszthatatlan munkálatokat kell végezni, de szerkezetileg az öreg szegecselt híd még egyben van és bírja a strapát. Legfőképp azok életét nehezíti meg a lezárás akik ezen a két településen élnek, hisz a 3 km helyett 20 km-t kell megtenniük. 27094015.jpg

A híd lezárása miatt terelő út lett kijelölve a két települést megközelítők számára. A Rábán átkelni jelenleg a várkeszői hídon lehetséges, a 20t-nál nem nehezebb járművek számára, majd Egyházaskeszőn keresztül lehet Kemenesszentpéter felé eljutni. A személyautó forgalom, és a 10t-nál nem nehezebb gépkocsik rövidíthetnek Várkesző felé, de a temetőtől 10t korlátozás van érvényben, és az út is egynyomos, ezért nem ajánljuk! Valamint a három hét időtartama alatt fokozott ellenőrzés is várható, a súlykorlátozások miatt. A 20t-t meghaladó tehergépkocsik számára, pedig a Szany-Marcaltő települések közti híd a járható út. Mindenhol sárga terelő nyilak jelzik a közlekedési útvonalat!9687_orig_art721.jpg

Ez a híd pár éve kapott teljes felújítást, és korlátozás nélküli. Javasolt ennek használata, mert a várkeszői kis híd a súlykorlátozás mellett szűk, egy autó számára elegendő az áthaladáskor. Három hét nem nagy idő, de ebben a vági híd részleges rendbetételekor bele kell férnie, a dilatáció cseréjének, a felvezető híd töltésén szalagkorlát építésnek, a hídról történő vízelvezető rendszer kivezető csatornáinak cseréjének, valamint a gyalogos járda ideiglenes javításának is. Várható, hogy a három hét alatt nem lehet teljes felújítást elvégezni, holott ráférne már az egykoron a Tiszán szolgáló híd eme részére is. De reméljük a közeljövőben ez is meg fog történni. Türelmet és odafigyelést kérünk mindenkitől akik a kerülésre kényszerülnek, de nem utolsó sorban, a szabályok betartását is!

27094121.jpg

 képek: mapio.net, funiq.hu

Szólj hozzá!
2017. január 07. 20:46 - KissJanika

A jeges Rába partjánál

Hideg téli nap

A hőmérséklet a szikrázóan tűző napon is csupán mínusz nyolc Celsius fok volt a délutáni órákban. A pár napja tartó hideg idő hatására az öreg Rába is didergőre fogta, és a reggeli mínusz tizenöt fok jegesedésre késztette a meglassulni látszó folyót. Ha továbbra is marad a tartós hideg, talán még teljes szélességben is befagyhat víz. Jöjjön pár kép a sétánkról. (Képekre kattintva nyílik a galéria!)

 

Cilike a segítségemre sietett, hogy megmutassuk a jég szépségét.

 

Pár látogatóval találkoztunk, de szinte senki nem időzött a fagy miatt. Volt aki selfie-zett, és ment is tovább, volt aki kicsit sétálgatott. Mi sem maradtunk sokáig, bár lenyűgöző a tél ezen arca.

dsc06088.JPG

dsc06089.JPG

 

 

Szólj hozzá!
2016. december 24. 21:23 - KissJanika

Boldog Karácsonyt!

Minden kedves olvasómnak Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok! 

dsc06064.JPG

"Ezüst szánkót hajt a dér hófehér határon,
deres szánon didereg, fázik a Karácsony.
Zendül a jég a tavon, amint átal jönnek,
decemberi hópihén fénylik már az ünnep.
A kályhánkban láng lobog, gyere be Karácsony!
Gyújtsd meg gyertyád, fényszóród itt a fenyőágon!
Melegedj meg idebent, légy vendégünk mára,
Karácsonyi csillagod tedd a fenyőfánkra! "

Szólj hozzá!
2016. december 06. 09:45 - KissJanika

Készülődés az ünnepekre

Készítsd fel a lelked is

Év végével elérkeznek az ünnepek. Az advent időszaka, Mikulás, karácsony, és az újév ünnepe, ami melengetheti szívünket. Mindenki ajándékok után rohangál, stresszel.már a bevásárló központ parkolójában, hogy nincs hely. Idegesek vagyunk a bevásárlás közepette, ha nincs olyan cikk amit szeretünk volna megvenni, vagy azon mérgelődünk ha túl hosszú a sor. A háziasszonyok ki sem látnak az év végi nagytakarítás, ház díszítés, ünnepi menü összeállítás, és alapanyag vadászás súlyos terhei cipelése alól, hogy a tavalyinál is szebb és tündöklőbb lehessen a lakás.

amazing-beautiful-christmas-photography-snow-favim_com-248286.jpg

Rengeteg dísz, karácsonyi dekoráció, sok mű-anyag, temérdek ajándék, ami vár a fa alatt. Tényleg ettől szép és megható az ünnep? 

christmas-tree-fireplace-1024-127315.jpeg

Már októberben elkezdődik a boltok, bevásárló központok harca, a minél nagyobb év végi bevétel  megszerzéséért. Csábítják az embereket, hogy vásároljanak maguknak ünnepet, boldogságot. Ez valóban boldogság?

7039258-christmas-tree-garland-lights-city-street-night-winter.jpg

Nem rég bukkantam rá erre a kis videóra, ami igazán megható módon magyarázza el az emberi kapcsolatok fontosságát, még ha nem is épp egy ember a főszereplője. Így, Mikulás napján, ezzel a kis animációval szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy igazán mi is a fontos. Ezt még talán  maga a Mikulás is megnézi, hisz lencsevégre kaptuk, ahogy a szánja várakozik a mozi parkolójában :)

20057.jpg

És jöjjön az a kis mozifilm, amelyet több mint 11 millió ember látott már. Bízom benne, hogy Te, kedves olvasó, szintén végignézed. 

 

 Ez a kis mese, Liliről, a kislányról, és a hóemberről szól, akik igazán jó barátságba kerülnek egymással. Az idő múlásával, azonban a kislány, a mindennapi nehézségek miatt megfeledkezik hűtőszekrénybe zárt barátjáról. Amikor összecsapnak a feje felett a hullámok, eszébe jut öreg barátja. Önnek, neked van ilyen barátod? Van akit előhúz a "hűtőszekrényből"? Vagy épp te vagy az aki a fridzsiderben várakozol?  Lépj ki a mindennapokból, és keresd fel azt a személyt, hívd fel, köszönj rá. Legyen az ünnep tényleg boldog. Jó készülődést! 

christmas-photography-010.jpg

Szólj hozzá!
2016. október 31. 13:22 - KissJanika

Mindenszentek és halottak napja

Ezen a két napon emlékezünk a már üdvözült lelkekre, és  az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekre. Gyertyát gyújtunk hozzátartozóink sírján, ahol gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a krizantém fehér és színes változatai pedig a szeretetet és a tiszteletet.

1452113_599578160099522_1878505262_n.jpg

"E mai napon, szeretteim, mind valamennyi szenteknek emlékezetét egy közös ünneplésnek vígságával üljük. Mert hitvallásuk minél szilárdabb volt a szenvedésben, annál ragyogóbb most a tisztességben.Lépjünk mi is erre az útra, siessünk a mennyei hazába, melynek polgárai közé felvétettünk!" Beda Venerabilis

1453521_599581910099147_1607234129_n.jpg

"Csak ennyit, szervusz, isten veled, isten veled! élet, Ifjúság,remény,mámor, félszeg, gyönge mosoly Halk, tehetetlen kis tiltakozás az éjszaka ellen naiv gyufaláng amit úgyis elfúj a szél Isten veled, eltűnő múlt, valaha valóság Véled is, emlék, ismétlődő, elfogyó kép a tükörben S még veled is, magaddal, én lelkem, tompa tükör Isten veled, búcsúzó kezem is mellyel utolszor intek utánad Isten veled jóság, gyöngeség, elmúlás, isten veled isten Isten velem, isten velünk, isten veled, Elza fiam." Karinthy Frigyes

 

" És nem véletlen az se, hogy az egyház épp ide, a tél küszöbére, az elmúlás kezdetére helyezte – s egymás mellé – mindenszentek és halottak napját, ünnepét. Tette ezt nyilván ama nagyszerű ellentmondás jegyében, melynek a halál csak látszata, tartalma azonban az élet, s tegyük hozzá, a szó legigazibb, legemberibb, tehát leginkább szellemi értelmében – élet. Halottaink szeretete elsőrendűen az élet iskolája. Igaz, nem az élet mechanikus folyamatainak, amelyeknek a nagy természet engedelmeskedik, hanem annak a másiknak, mely teremtő ellentmondásként épp a tél küszöbén kezd új munkába, fokozott kedvvel és lelkesedéssel. A külső kép: a hervadásé, a halálé és a menekülésé. Egyedül az ember függeszti szemét a mindenség lankadatlanul működő csillagaira, a távoli és nagy egészre, s azon is túlra " Pilinszky János

1452565_599583386765666_809256574_n_1.jpg

" Emlék az, ami itt suhan el velem messze, az éjben. Emlék ez a hajó, emlék a város emlék vagyok én elszáll és múlnak az évmilliók s nem lesz pillanat, egy se robogó légi gép visszarohanó lethe-hajók ablaka mellől lesve ki fekete ködben, hogy egymást messe még egyszer szempillantásra a két út elvillanva hogy lássalak s te is, és intsünk az ablakon át. Csak ennyit, szervusz, isten veled, isten veled! élet, Ifjúság, remegő remény, mámor, félszeg, gyönge mosoly halk, tehetetlen kis tiltakozás az éjszaka ellen"  Karinthy Frigyes

575743_599581446765860_906984976_n.jpg

Szólj hozzá!
2016. szeptember 06. 21:12 - KissJanika

Itt van az ősz, itt van újra

A költő verse jutott az eszembe, amikor ez a kép tárult elém a minap. "Itt van az ősz, itt van újra." Ködös, párás reggelek, napról-napra később van világos, előbb van sötét. A természet körforgása megállíthatatlanul múlatja  az időt. Ahogy egyre idősebb az ember gyorsabbnak tűnik ez a körforgás. Érzésre előbb lesz vége a nyárnak, és előbb jön az ősz, a fázós nyirkos reggelek, aztán  a téli hosszú esték. Hamarosan füstölni fognak kis falunk kéményei, előbb húzódnak be az emberek a házaikban. Lassan a határ is kiürül, és a "fekete föld" jelzi csak az őszi munkák végét.

2016-09-03_06_23_12.jpg

A település elcsendesül, a nyári zsivaj már csak emlékképként él. Elkezdődött az iskola, a gyerekek álmosan indulnak a kora reggeli buszhoz. A fecskék eltűntek az elektromos áram légvezetékeiről, már javában szállnak, vagy már oda is értek telelő helyükre. Előkerülnek a kiskabátok, sapkák. Szomorú arcát vette fel a táj.

2016-09-02_06_10_09.jpg

 

2016-09-02_06_06_11.jpg

Sok szép emlék jut ilyenkor az ember eszébe, gyermekkorból, vagy a téli ünnepekhez kötődően. Én például szerettem a nagyszüleim ablakából nézni a hóesést, és hallgatni a megunhatatlan, sokszor elmesélt történeteket, amelyek velük történtek meg. Ebből is látszik a kedvenc évszakom a tél.  Önnek milyen emlékei vannak az évszakokkal kapcsolatosan? Kommentárban szívesen olvasnám.

 

 

Szólj hozzá!
2016. július 17. 17:59 - KissJanika

Mit kell tenni ha árvíz van?

Az árvízvédelmi gyakorlat

Ahogy ígértem, a tegnapi cikk folytatása. Ha már a megelőzés nem elégséges, meg kell kezdeni a védekezést. 2014. májusában így készültek fel a teendőkre a Rába és a Marcal partján lévő települések, egy közös gyakorlattal. Elevenítsük hát fel a történteket:

10420013_702866969770640_495943238472455814_n.jpg

Reggel 8 órakor kezdetét vette a Rába-Marcal által veszélyeztetett településeken a vizek kártétele elleni védekezési gyakorlat. A polgári védelem behívott tagjai pontosan, fegyelmezetten megérkeztek a településünkre.

10420165_702861786437825_1856019223206278515_n.jpg

Kultúrházunk kicsinek bizonyult a kötelező létszám fölé duzzadt résztvevők száma miatt. Köszöntő beszédében Rendesné Sebő Gabriella Polgári védelmi felügyelő örömét fejezte ki a létszám bővülésnek, majd rövid program terv ismertetés után, elmondta a polgári védelem, katasztrófavédelem szervezeti felépítését, jogait kötelezettségeit, valamit feladatát, illetve hogy kik hogyan kerülnek felvételre a polgári védelem tagjai közé. Majd átadta a szót Fehér Sándornak az ÉDU. VíZIG. Rábai Szakaszmérnökség vezetőjének, aki Mikor? Mit? Hogyan? című előadásában részletesen beszélt az árvízvédelem fontosságáról, szabályokról, védekezési formákról, térképek, rajzok, ábrák segítségével szemléltetve az elhangzottakat.

10360539_702925496431454_8955124436019504853_n.jpg

A gyakorlati kivitelezés a Rába partján folytatódott. Három csoport három különböző védelmi feladatot hajtott végre.

1. Egy és kétsoros nyúlgát építése.

10308482_702916959765641_1042534816441733513_n.jpg

10177529_702894973101173_5316588370185000480_n.jpg

 2. Egy és kétsoros jászolgát építése. Mindkettő a töltés magasítása céljából.

10397845_702917056432298_7052121810864970814_n.jpg

10341414_702910973099573_7296133669692058141_n.jpg

3. Buzgárelfogás

10305502_702902393100431_1342183676756773626_n.jpg

 

Mindenki tette a dolgát, hisz nagy többségben már részt vettek /sajnos/ éles helyzetben is az árvízi védekezésben. A gátak gyorsan, pontosan, a feladatban meghatározottak szerint készültek el vízügyes szakemberek irányítása és felügyelete alatt. A felügyeletet végezte az ÉDU. VÍZIG. részéről: Könczölné Bernáth Ilona Területi ügyintéző, Polgár Antal Területi felügyelő, Balázs Zoltán Területi felügyelő, valamint segítséget nyújtott 6 fő gátőr.

10262270_702874259769911_3786538484629806611_n.jpg

10306735_702911436432860_6641012356963153051_n.jpg

10380880_702913689765968_6027922996011106953_n.jpg

10152384_702888353101835_226299766255798906_n.jpg

10349146_702887583101912_3557634261305296706_n.jpg

1186054_702892006434803_4623887874662845385_n.jpg

10371761_702876676436336_6732197916788705256_n.jpg

A sikeres és gyors gyakorlat befejeztével az öt önkormányzat közösen összeállított ebéddel vendégelte meg a résztvevőket. Zárószóban köszönetet mondott Csillag István Tűzoltó Alezredes a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Vezetője, aki elismeréssel nyugtázta a sikeres gyakorlatot. A Veszprém Megyei Büntetés végrehajtás Intézet Őrzői és Őrzöttjei is részt vettek a gyakorlaton, róluk nem készíthettem fotót.

10256245_702910856432918_5597234631142046029_n.jpg

10339763_702911689766168_3301610882085979145_n.jpg

10346202_702882913102379_2153743601905527272_n.jpg

10401486_702917896432214_9014676593682651116_n.jpg

10401912_702875303103140_5717436701354651260_n.jpg

10374891_702871336436870_3169523905569378900_n.jpg

1908013_702917699765567_1661255418234290946_n.jpg

Köszönet illeti Marcaltő, Kemenesszentpéter, Malomsok, Egyházaskesző, valamint Várkesző önkormányzatait, polgármestereit és Polgárait a lebonyolításért és részvételért!

Szólj hozzá!
2016. július 16. 21:48 - KissJanika

Marcal folyó térségünkre gyakorolt hatása, veszélyei!

Vajon lesz változás?

Két évvel ezelőtti bejegyzésem szeretném áthozni a blogoldalra. Első körben ezt a levélváltást, amelyben részletes válaszokat kapunk arra, miért történik meg majdnem minden évben a Marcal áradása, majd az ártérben maradása. Egy következő cikkben pedig, az árvízvédelmi gyakorlatot fogom bemutatni. A 2014.10.06-án elküldött levél kérdései:

A közelmúltban egy közmeghallgatás keretében, fel tettem kérdéseimet a jegyző asszonynak, aggályaimat kifejezve az áradások kapcsán. Válaszként azt kaptam, hogy erről a katasztrófavédelmet, illetve vízügyet keressem meg. Hivatalos formában meg is kerestem, a pápai katasztrófavédelem sajtóreferensét, aki továbbította kérdésemet a vízügyi igazgatóságra.

10371932_700354143355256_5173230144066991141_n.jpg

1. Sajnálatos módon, időjárásunk szélsőségessége miatt, újból kilépett a medréből a Marcal folyó, amely a 8406-os számú úton Egyházaskesző-Nemesgörzsöny között elárasztotta a burkolatot, közlekedésre alkalmatlanná tette, és jelen pillanatig is víz uralja, több mint 3 hete.

4. Rossz nyelvek szerint, a "Marcal tó" kialakulása azért történik meg mivel más értékesebb területeket veszélyeztetne az ár, súlyos anyagi károkat okozva. Igaz-e az az állítás miszerint szándékosság van ezen területek vízzel való elárasztásában?

Erre a kérdésre kaptam kimerítő választ:

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (továbbiakban: Igazgatóság) részéről, a Marcaltő környéki elöntéssel kapcsolatos, árvízzel kapcsolatos kérdések tárgyában, levelének 4. pontjára válaszolva az alábbi tájékoztatást adjuk:

A Marcal vízgyűjtő területére augusztus, szeptember és október hónapban is nagy mennyiségű csapadék hullott. Ennek hatására három árhullám vonult végig a vízfolyáson, a magas vízállást a rövid idő alatt lehullott jelentős mennyiségű esők okozták. A talaj telítetté vált, így kevés csapadék tudott beszivárogni, ezért annak jelentős része a mederben jelent meg („normál” esetben a lehullott csapadéknak csak kevesebb, átlagban tizednyi mennyisége jut a mederbe, a többi a talajba szivárog). A Marcal jobb oldali mellékvízfolyásain is intenzív, gyors árhullámok vonultak le, telítve ezzel a befogadó Marcal medret. Az árvíz Karakótól Marcaltő térségéig okozott elöntéseket. A Marcal mentén a becsatlakozó kisvízfolyások, és árkok nincsenek ellátva a betorkollás helyén elzáró szerkezettel, amik megakadályoznák a nagy vizek kivezetődését a Marcal völgyébe. Így a Marcal menti területek ártérnek minősülnek, s a nagy vizek alkalmával elöntés alá kerülnek. Nagyon sok területen a földtulajdonosok beszántották az elvezető-lecsapoló árkokat, így a mélyebben fekvő területeken pangó víz marad, melyek levezetése nem az árvízvédekezés feladata. A Marcal az érintett szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében van, a vízfolyás bal partján fekvő Egyházaskesző és Marcaltő települések azonban az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén fekszenek. A Marcalba betorkolló jobb parti vízfolyásoknak a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a kezelője. A három Vízügyi Igazgatóság folyamatosan kapcsolatban állt egymással, s összehangoltan végezte az árvízvédekezés szükséges feladatait.

10689582_790931040964232_2064374634516181799_n.jpg

A Marcal mentén kialakult árvizek idején a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot látott el, vízhozam méréseket végzett, naponta hidrológiai előrejelzéseket készített. Az árhullámok levonulását követően Egyházaskesző térségében a part egy szakaszának megnyitásával igazgatóságunk gondoskodott a víz visszavezetéséről is. A területről a vizek nagy része levezetődött, azonban 2014. október 21-én újabb nagy csapadék hullott, melynek hatására az előző két árhullámhoz hasonló mértékű árhullám képződött a vízfolyáson. A part átvágását meg kellett szüntetni, megakadályozandó egy újabb nagy mértékű elöntést. A Marcal menti átvágott partszakasz tőzeg anyagú. A visszatöltés az átázott tőzeges talaj miatt nem volt állékony, így be kellett avatkozni annak megtámasztására, fólia terítéssel, bordás megtámasztás építésével.

Marcaltő településen az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védekezett, homokzsákolást végeztek a település védelmében. Az említett, Egyházaskesző- Marcaltő összekötő közút átereszeit lezárták, s ezzel megakadályozták a vizek átvezetődését a falu irányába. A területeken lévő vizek levonulását a Marcaltői-övcsatorna tisztításával is segítették. (Erről részletesebb információkért kérem, hogy az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot keresse meg.) Az érintett területen a Marcal mentén sem állami, sem pedig önkormányzati véd művek nincsenek, így nyílt ártérnek minősül a terület, ami azt jelenti, hogy az árvizek elönthetik. Belterület nem került veszélybe. A területen kint levő vizek mély vonulatokban helyezkednek el, ezeknek nincs lefolyása. A talaj telített vagy telítés közeli állapotban van, így a területen lévő víz nem tud a talajba beszivárogni.

10610810_767692506621419_2606316274403916291_n.jpg


Marcaltő, Egyházaskesző és Nemesgörzsöny árvízi helyzetének jellemzése:

Az Egyházaskesző–Nemesgörzsöny közötti elöntött közút rendkívül mélyen fekszik, a Marcal menti völgyfenéktől nincs kiemelve, terepszinten húzódik. Az út alatt található átereszek részben tönkrementek, eltömődtek, eltörtek, részben a tőzeges altalajban elsüllyedtek. A Marcal és a Marcaltői-övcsatorna közötti területen lévő meliorációs árkok feliszapolódtak, funkciójukat nem töltik be, így a területre kijutó vizek visszavezetődése a Marcal irányába természetes úton (gravitációsan) csak részlegesen és igen hosszú idő alatt történik meg. Az elöntött területek vízborítása talajba való elszivárgással és elpárolgással csökken legnagyobb mértékben. Az árhullámok levonulásakor a Marcal teljes hossza mentén keletkeztek területi elöntések, így (ahogy Ön a rossz nyelvekre hivatkozik) a „Marcal tó” kialakulása természeti adottságokból, a vízfolyás menti területek adottságaiból történt. Semmilyen gazdasági megfontolás nem állt ennek hátterében.

Szombathely, 2014. november 04.

Tisztelettel:

Gaál Róbert
igazgató

 

Ezt a levelet kaptam anno. A védekezés fontos, de a megelőzés még fontosabb feladat. Ön mit gondol erről?

Szólj hozzá!