2016. július 16. 21:48 - KissJanika

Marcal folyó térségünkre gyakorolt hatása, veszélyei!

Vajon lesz változás?

Két évvel ezelőtti bejegyzésem szeretném áthozni a blogoldalra. Első körben ezt a levélváltást, amelyben részletes válaszokat kapunk arra, miért történik meg majdnem minden évben a Marcal áradása, majd az ártérben maradása. Egy következő cikkben pedig, az árvízvédelmi gyakorlatot fogom bemutatni. A 2014.10.06-án elküldött levél kérdései:

A közelmúltban egy közmeghallgatás keretében, fel tettem kérdéseimet a jegyző asszonynak, aggályaimat kifejezve az áradások kapcsán. Válaszként azt kaptam, hogy erről a katasztrófavédelmet, illetve vízügyet keressem meg. Hivatalos formában meg is kerestem, a pápai katasztrófavédelem sajtóreferensét, aki továbbította kérdésemet a vízügyi igazgatóságra.

10371932_700354143355256_5173230144066991141_n.jpg

1. Sajnálatos módon, időjárásunk szélsőségessége miatt, újból kilépett a medréből a Marcal folyó, amely a 8406-os számú úton Egyházaskesző-Nemesgörzsöny között elárasztotta a burkolatot, közlekedésre alkalmatlanná tette, és jelen pillanatig is víz uralja, több mint 3 hete.

4. Rossz nyelvek szerint, a "Marcal tó" kialakulása azért történik meg mivel más értékesebb területeket veszélyeztetne az ár, súlyos anyagi károkat okozva. Igaz-e az az állítás miszerint szándékosság van ezen területek vízzel való elárasztásában?

Erre a kérdésre kaptam kimerítő választ:

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (továbbiakban: Igazgatóság) részéről, a Marcaltő környéki elöntéssel kapcsolatos, árvízzel kapcsolatos kérdések tárgyában, levelének 4. pontjára válaszolva az alábbi tájékoztatást adjuk:

A Marcal vízgyűjtő területére augusztus, szeptember és október hónapban is nagy mennyiségű csapadék hullott. Ennek hatására három árhullám vonult végig a vízfolyáson, a magas vízállást a rövid idő alatt lehullott jelentős mennyiségű esők okozták. A talaj telítetté vált, így kevés csapadék tudott beszivárogni, ezért annak jelentős része a mederben jelent meg („normál” esetben a lehullott csapadéknak csak kevesebb, átlagban tizednyi mennyisége jut a mederbe, a többi a talajba szivárog). A Marcal jobb oldali mellékvízfolyásain is intenzív, gyors árhullámok vonultak le, telítve ezzel a befogadó Marcal medret. Az árvíz Karakótól Marcaltő térségéig okozott elöntéseket. A Marcal mentén a becsatlakozó kisvízfolyások, és árkok nincsenek ellátva a betorkollás helyén elzáró szerkezettel, amik megakadályoznák a nagy vizek kivezetődését a Marcal völgyébe. Így a Marcal menti területek ártérnek minősülnek, s a nagy vizek alkalmával elöntés alá kerülnek. Nagyon sok területen a földtulajdonosok beszántották az elvezető-lecsapoló árkokat, így a mélyebben fekvő területeken pangó víz marad, melyek levezetése nem az árvízvédekezés feladata. A Marcal az érintett szakaszon a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében van, a vízfolyás bal partján fekvő Egyházaskesző és Marcaltő települések azonban az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén fekszenek. A Marcalba betorkolló jobb parti vízfolyásoknak a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a kezelője. A három Vízügyi Igazgatóság folyamatosan kapcsolatban állt egymással, s összehangoltan végezte az árvízvédekezés szükséges feladatait.

10689582_790931040964232_2064374634516181799_n.jpg

A Marcal mentén kialakult árvizek idején a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot látott el, vízhozam méréseket végzett, naponta hidrológiai előrejelzéseket készített. Az árhullámok levonulását követően Egyházaskesző térségében a part egy szakaszának megnyitásával igazgatóságunk gondoskodott a víz visszavezetéséről is. A területről a vizek nagy része levezetődött, azonban 2014. október 21-én újabb nagy csapadék hullott, melynek hatására az előző két árhullámhoz hasonló mértékű árhullám képződött a vízfolyáson. A part átvágását meg kellett szüntetni, megakadályozandó egy újabb nagy mértékű elöntést. A Marcal menti átvágott partszakasz tőzeg anyagú. A visszatöltés az átázott tőzeges talaj miatt nem volt állékony, így be kellett avatkozni annak megtámasztására, fólia terítéssel, bordás megtámasztás építésével.

Marcaltő településen az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védekezett, homokzsákolást végeztek a település védelmében. Az említett, Egyházaskesző- Marcaltő összekötő közút átereszeit lezárták, s ezzel megakadályozták a vizek átvezetődését a falu irányába. A területeken lévő vizek levonulását a Marcaltői-övcsatorna tisztításával is segítették. (Erről részletesebb információkért kérem, hogy az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot keresse meg.) Az érintett területen a Marcal mentén sem állami, sem pedig önkormányzati véd művek nincsenek, így nyílt ártérnek minősül a terület, ami azt jelenti, hogy az árvizek elönthetik. Belterület nem került veszélybe. A területen kint levő vizek mély vonulatokban helyezkednek el, ezeknek nincs lefolyása. A talaj telített vagy telítés közeli állapotban van, így a területen lévő víz nem tud a talajba beszivárogni.

10610810_767692506621419_2606316274403916291_n.jpg


Marcaltő, Egyházaskesző és Nemesgörzsöny árvízi helyzetének jellemzése:

Az Egyházaskesző–Nemesgörzsöny közötti elöntött közút rendkívül mélyen fekszik, a Marcal menti völgyfenéktől nincs kiemelve, terepszinten húzódik. Az út alatt található átereszek részben tönkrementek, eltömődtek, eltörtek, részben a tőzeges altalajban elsüllyedtek. A Marcal és a Marcaltői-övcsatorna közötti területen lévő meliorációs árkok feliszapolódtak, funkciójukat nem töltik be, így a területre kijutó vizek visszavezetődése a Marcal irányába természetes úton (gravitációsan) csak részlegesen és igen hosszú idő alatt történik meg. Az elöntött területek vízborítása talajba való elszivárgással és elpárolgással csökken legnagyobb mértékben. Az árhullámok levonulásakor a Marcal teljes hossza mentén keletkeztek területi elöntések, így (ahogy Ön a rossz nyelvekre hivatkozik) a „Marcal tó” kialakulása természeti adottságokból, a vízfolyás menti területek adottságaiból történt. Semmilyen gazdasági megfontolás nem állt ennek hátterében.

Szombathely, 2014. november 04.

Tisztelettel:

Gaál Róbert
igazgató

 

Ezt a levelet kaptam anno. A védekezés fontos, de a megelőzés még fontosabb feladat. Ön mit gondol erről?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkeszo.blog.hu/api/trackback/id/tr478895206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása