2020. december 14. 17:38 - KissJanika

Mitől habzik a Rába?

Szennyeződés vagy természetes folyamat?

Szombaton a közösségi oldalon került elő a hírfolyamban a következő bejegyzés: A mi Rábánk és a környező természet oldálán, eléggé aggasztó képek kíséretében, ezért úgy gondontam, utána járok, és megkérdezem az illetékest az ügyben. El is jutottam az Észak-dunántúli Vízügyi igazgatóságig, ahonnan kaptam is választ a hozzájuk intézett, képekkel alátámasztott kérdéseimre.

130860797_2808860569347499_7954069245261148876_n.jpg

De mielőtt belekezdenénk, elöljáróban szeretném megjegyezni, a Rába habzása nem újkeletű dolog, hisz több évtizede különböző intenzitással időről-időre látható jelenség az itt élők számára. Viszont többször szóbakerült a folyó ausztriai szakaszán működő ipartelepek felelőssége, illetve a szennyvíztisztítók ártalmatlanított vizének bejuttatása a folyamba. A mostani jelenségről a kérdéseimre  Németh József válaszolt az Észak-dunántúli Vízügyi  Igazgatóság igazgatója.

unnamed.jpg

A pápai térségre vonatkozóan van-e tudomásuk a Rába áradásával járó szennyeződésről, illetve kaptak- e ilyen jellegű bejelentést?

 Ezúton tájékoztatom, hogy igazgatóságunkhoz 2020. december 12-én szombaton érkezett telefonos bejelentés a Rába folyó habzására vonatkozóan. Rábai Szakaszmérnökségünk munkatársai a helyszínen a fokozott habzást szemrevételezéssel megvizsgálták. A Nicki duzzasztómű területén nem észleltek külső forrást, ahonnan a szennyezés eredne, és a hab állaga (színe, szaga, összetétele) sem utalt vegyi eredetű szennyezésre. Tekintve, hogy a habzás a duzzasztó alvizén észlelhető, feltételezhetően azt az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében levonuló kisebb árhullám okozta, így a partról bemosott pollen, por és felületi aktív anyag habosodhatott fel a part mentén. Az árhullámok gyakori kísérőjelensége a habzás a duzzasztók alvízén. Most azért volt szembetűnőbb, mert Nick térségében lassabban vonult le az árhullám, szélcsendes idő volt, így a habok hosszabb ideig látszódtak. Természetes jelenségről van tehát szó, nem veszélyes a környezetre és magától megszűnik.
Igazgatóságunk egyeztetett a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, ahonnét azt a tájékoztatást kaptuk, hogy náluk már levonult az árhullám, ezzel együtt a hab is eltűnt.
Rábai Szakaszmérnökségünk vezetője ma délelőtt terepszemlét tartott a Rába Győr - Nick közötti szakaszán és jelenős habzást nem tapasztalt, jellemzően a csatolt képen (Nick duzzasztómű felvíze) a sodorvonalban megfigyelhető vékony habzás volt tapasztalható ezen a szakaszon. Az eset óta szakembereink fokozottan figyelik a Rába folyót, az általunk megállapítottak alapján egyéb beavatkozásra jelenleg nincs szükség.

Milyen mértékű szennyeződésről van szó? Honnan ered? (2020.12.12-én készült fotó)

131032769_2808860576014165_5789757950572885693_n.jpg

A fentiek alapján szennyeződésről nem beszélhetünk.

A elvonuló árral veszélyeztetve van-e térségünk, maradandó természeti kár szempontjából?

Nincs. (Igazgatóság által küldött fotó 2020.12.14-én.)

nick_gat.jpeg

Voltak-e vizsgálatok a víz szennyezettségi fokáról?

További teendő a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály illetékességi köre, ahová ugyancsak megtörtént a bejelentés. A hatóság akkreditált mintavételezéssel egybekötött laborvizsgálatot rendelt el, melyhez a mai napon megtörtént a vízmintavétel.

Milyen eljárással lehet az ilyen veszélyes szennyeződést megakadályozni, illetve megelőzni és milyen utómunkálatokat kell elvégezni?

Se szennyeződés, se a veszélyhelyzet nincs megállapítva jelenleg. Amennyiben a hatósági mintavétel eredményéből valami mégis erre utalna, a hatóságok megteszik a megfelelő lépéseket a szennyeződés felkutatására.

131384460_2808860689347487_4872262133103452536_n.jpg

Megköszöntem az igazgató úr válaszait, és arra kértem őket, amennyiben megérkezeik a laboratóriumi vizsgálat, azt jelezzék nekem, arról is szeretnék beszámolni. 

A szakemberek véleménye alapján, nem áll fenn veszély a Rába folyón és annak térségében, de azt gondolom biztosat csak a vizsgálatok alpján lehet mondani. Számomra az is biztos, hogy a környözetünkbe történő beavatkozás miatt bekövetkezett változások eredménye, ami valószínüleg hosszútávon nem egészséges változás, hisz apáink nagyaapáink idején tisztavízű, és gazdag élővilággal rendelkező folyó volt az öreg Rába. (Folyt.köv.) 

(Fotó forrás: facebook, eduvizig.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkeszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7716339040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása