2019. november 21. 15:31 - KissJanika

Kóborló kutya, vagy lelketlen gazda?

Kihez lehet fordulni?

Pár napja a figyelem központjába került bejegyzésem főszereplője, aki/ami nem más mint egy gazdátlanul kóborló kutya. Egy facebook bejegyzés született az ebről hétvégén, de azóta sincs változás, továbbra is az utcát rója a magára hagyott kedvenc. Írásom legfőbb célja az, hogy szegény pára megmentése sikeres legyen, és egy szerető gazdára találjon. A kutyus láthatóan félénk és bizalmatlan az emberekkel, de az élelmet megfelelő távolságból elfogadja. Fajtája keverék. Bízom benne, hogy a kép láttán megtetszik valakinek és mielőbb, a jobb sorsra érdemes állat ügye megoldódik! Ha csak eddig olvasod el irományomat és segíteni tudsz a lenti képen szereplő eben, azt nagyon megköszönöm. Ez esetben vedd fel velem a kapcsolatot!74781670_2490066221277710_8735139958739697664_n-horz.jpg

Aranyos a kutyus, de  sajnos én és családom se tudja befogadni, ezért bízok benne, hogy mielőbb lesz megoldás! Már csak azért is, mert a probléma éveken át fennálló Várkeszőn és a környező településeken, de országosan is lesújtó számok vannak a felelőtlen ebtartásból következően. Mindig, és ezt fontos kihangsúlyozni, hogy a kutya (vagy más házi kedvenc) tulajdonosa felelős az állatért, és annak minden tettért, kivéve ha megállapítható, hogy az eb viselkedése betegségére vezethető vissza. Felelősek vagyunk mi emberek minden olyan kedvtelésből tartott élőlény életéért onnantól hogy megvásároltuk, befogadtuk vagy ajándékba kaptuk. Ezt bizony törvénybe is foglalták. Az Ávtv. (az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII törvény) többek között meghatározza mi a teendő abban az esetben, ha közterületen gazdátlan kutya van. 

images.jpg

Ávtv. 48/A. § (3)–(4) bekezdése így hangzik: A települési önkormányzat kötelező feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása. Ez történhet saját gyepmester foglalkoztatásával vagy a közeli város gyepmesteri szolgálatával kötött egyedi vagy általános megbízási szerződés keretén belül. Jelen esetben sajnos tétovázással találkoztak a falu lakói és presszió alkalmazásával ígéretet kaptak arra az önkormányzattól, hogy intézkednek.  Sajnos feltehetően már a kutya okozott kárt egy baromfi állományban, ezért félő az, hogy a megoldás ami érkezhet drasztikus lesz. A hosszútávon érdemes lenne, a költségvetés szűkös kereteire való tekintettel elgondolkodni, egy mindenki számára élhető megoldásról, anyagi forrás megteremtésére az ilyen helyzetek gyors és hatékony kezelésére, akár a Várkesző alapítványon keresztül is.

images_2.jpg 

Az állatvédők voltak már kinn, de chipelve nincs az állat. Ők nem tudják elvinni mert nincs férőhelyük, viszont támogatják az ideiglenes befogadót is a kutya számára  élelemmel, orvosi ellátással. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkeszo.blog.hu/api/trackback/id/tr10015318308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása