2018. augusztus 23. 10:15 - KissJanika

Tűzoltók a Rába partján

Szanyi önkéntesek gyermekgyakorlata

A Rába part már annyi érdekes és hasznos dolognak adott helyet az idők során, hogy szinte természetes a helyszínválasztás. Amint azt korábban már írtam, volt itt árvízvédelmi gyakorlat, autós találkozó, vagy családi-baráti összejövetel. Múlt hét végén viszont a Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülete hirdette meg gyermekek számára a kerékpártúrával egybekötött gyakorlatot, és ismerkedést a tűzoltáshoz szükséges eszközökkel. Valamint kipróbálhatták milyen egy feladat, a tűzoltó versenyen.

dsc07898.JPG

Nagyon jó volt látni a csillogó szemű lányokat, és fiúkat, akik kellő érdeklődéssel és bátorsággal állták a rájuk szabott feladatokat. Bizony. Lányok is, hisz a Szanyi ÖTE csapatában a felnőttek között nők is szerepelnek versenyen, és jó eredményeket is érnek el. Így tehát természetes, hogy az utánpótlás nevelésben is legyenek lányok.

dsc07906.JPG

A gyerekek kipróbálhatták a tűzoltóautó gyors-beavatkozó fecskendőjét, aminek maximális teljesítménye 40 bár és szivattyúja akár 1200 liter/perc teljesítményre is képes. Viszont ennek a nyomásnak a megtartására már két felnőtt férfi ereje is kellhet, így a gyerekek 3-5 bár nyomáson élvezhették a melegben a kellemes víz hatását.


dsc07911.JPG

   >>>>>>>>>>>>> VIDEÓ ITT! <<<<<<<<<<<<<<<<

 

A gyakorlatot Szabó Balázs, az egyesület parancsnoka tartotta. Őt kértem, mutassa be nekünk a Szanyi ÖTE tevékenységét.

 dsc07986.JPG

Mi a feladata egy parancsnoknak az egyesület életében?

A parancsnok feladata gyakorlatilag csak a szakmai tevékenységre összpontosul. Ez azt jelenti, hogy a tűzesetek és műszaki mentésekhez a személyi, tárgyi és anyagi feltételeket kell biztosítani. Oktatások, képzések, gyakorlatok szervezése, ami minden hónap utolsó szombatján kerül megrendezésre. Részvétel az éves öte versenyeken és vizes gyakorlatokon. A meglévő tűzoltó technika és felszerelések felülvizsgálata, annak nyilvántartása. A fiatalok beintegrálása, kiképzése részükre foglalkozások tartása. Gyakorlatilag a szakmai vonalat fogja össze és a vonulós tagok „elöljárója” a szervezeti hierarchiában.

A Szanyi önkéntesek milyen eszközökkel rendelkeznek?

Steyr 4000 gépjárműfecskendő, a mai kornak megfelelő új felszerelésekkel. Pályázati úton az elmúlt 5 évben hozzájutott az egyesület több, mint 5 millió forint értékű tűzoltó szakfelszerelésekhez és védőeszközökhöz a Katasztrófavédelemnek köszönhetően. Egy komplett raj, 6 fő teljesen fel van szerelve. A feszítő-vágó berendezésen kívül rendelkezünk minden eszközzel. Egyesületünknek 2 éve vásárolt egy nagyobb értékű kismotorfecskendőt a helyi Interfa Bútoripari Kft. Most nyertünk pályázaton egy Lada Niva személygépkocsit is, ami a kiérkezési időt fogja lerövidíteni, illetve mezőgazdasági területekre a bejutást-felderítést biztosítja majd.

Milyen a kapcsolat a hivatásos tűzoltókkal?

Együttműködési megállapodást kötöttünk a Katasztrófavédelemmel. Egyesületünk 1-es kategóriás közreműködő ÖTE. Ez azt jelenti, hogy meg kell felelni az elvárásoknak, a jogszabályoknak a kapott pályázati eszközökért cserébe. Negyedévente ellenőriz minket a területileg illetékes hivatásos tűzoltó parancsnokság. A jó kapcsolat valójában a káresetekkor alakul ki, amikor a tűzoltók egymásra vannak utalva. Ilyen több alkalommal volt az elmúlt időszakban: Szili gabonatűz, Szanyi melléképület tüzek,  Sobri lakástűz, vagy a Rábaszentandrási tűz, amely két családi házat is veszélyeztetett. Ezeknél a káreseteknél a hivatásos tűzoltóknak hatalmas segítség a jelenlétünk.

 

A gyerekeket és a fiatalokat mennyire érdekli a tűzoltók munkája?

A fiatalokkal az idei évtől kezdtünk el foglalkozni. Voltak korábbi években is próbálkozások, pl bementünk az iskolába toborozni, illetve tavaly 30 év után Szanyban rendeztünk öte versenyt, és kezdett valami elindulni a faluban. Köszönhető ez főleg női csapatunknak, hogy a fiatalok mellé álltak, szerveztek nekik foglalkozásokat. Most jelenleg 20 fő 10-14 év közötti ifjúsági tagunk van, akiket a jövő évi versenyre készítünk fel. A női csapatunk 8 fő, és van még egyesületünkben 3 új fiatalember is. A következő években célunk a 18 évet betöltött fiatalok – akár nők is- beiskolázása 40 órás alap tanfolyamra.

Tervezitek-e a komolyabb versenyekre való felkészítést a gyerekeknek?

Öte Versenyek: tavaly női csapatunk alakult meg és 4. lett a 7-ből úgy, hogy semmi gyakorlatuk nem volt. Az idei versenyen is hasonlóan szerepeltek. Férfi csapatunk senior kategóriában első lett. Volt 2016 ban egy hivatásosokkal közösen szervezett gyakorlat az Interfában. Volt minden évben vizes gyakorlat, illetve egyesületünk több alkalommal részt vett már a Szilban megrendezett tűzoltó versenyen, amelyen gépjármű fecskendővel rendelkező egyesületek mérik össze szakmai tudásukat.

Ki lehet tagja az egyesületnek, és milyen feltételeket kell teljesíteni?

Tag bárki lehet, vonulni csak 40 órás alap tanfolyammal lehet.

Végezetül egy év távlatában hányszor kell valamilyen káresethez vonulnia az ÖTE tagjainak, és milyen módon történik egy-egy bevetés?

Évente 10-17 esethez kell vonulni. Sobor-Rábasebes-Vág-Rábasznetandrás, vagy akár Egyed- Rábacsanak-Szil településekre is. Ha a csornai hivatásos tűzoltók esetnél vannak, akkor a környék védtelen, a legközelebbi tűzoltóság Pápán van. Így minket riasztanak. Előfordult már, hogy Veszprém megye velünk szomszédos falvaiban kellett beavatkoznunk. A távolság amúgy is nagy. Pápa 22 km Csorna 19 km. Az esetek 90% -ban első kiérkezők vagyunk. Van egy riasztási sms értesítő rendszer, amelyben 5 fő kap üzenetet. Illetve ezen kívül a megyei műveletirányítás hív fel telefonon, hogy tudunk-e vonulni. Eddig minden egyes esethez tudtunk vonulni.

Köszönöm szépen a válaszokat, és további eredményes munkavégzést kívánok az egyesület számára!

 

Várkesző község önkormányzata természetesen minden segítséget megadott, és biztosította a helyszínt az egyesület számára. Végig követtem a napot a srácokkal, és nagyon jó volt látni a lelkesedést a lányok és fiúk szemében! Kellemes érzéssel tölt el az is, hogy vannak még önzetlen emberek, akik szabadidejüket   feláldozva tevékenykednek akár egy ilyen, gyermekeknek szervezett napon, vagy épp ha élesben kell helytállni, egy-egy kárhelyen. Legyen az árvíz, hóhelyzet, lakástűz vagy baleset. Ezért fontos az önkéntes szervezetek, jelen esetben a Szanyi önkéntes tűzoltók munkája! Megérdemelnek mindenféle támogatást, hisz sosem lehet tudni mikor lesz rájuk szükség!

                        >>>>>Összes kép itt!<<<<<

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varkeszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4014194647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása